26-03-2013 10:46

Щодо підведення підсумків розвитку галузі землеробства за 2019 рік

 

Організаційна робота

З метою забезпечення підготовки товаровиробників області до проведення відповідних польових робіт Департаментом протягом 2019 року було здійснено підготовку та проведення низки заходів, спрямованих на ефективний розвиток аграрного сектора.

Це районні, міжрайонні та обласні семінари-навчання, конференції, наради і дні поля, демонстраційні покази техніки, а також організовувались поїздки аграріїв області на загальнодержавні, регіональні виставки, дні поля, тощо.

Серед основних:

  • 05.03.19 науково-практичний семінар «Наукові розробки вчених-мікробіологів в інноваційних технологіях виробництва сільськогосподарської продукції».
  • 27.03.19 нарада-семінар з питань технологічних підходів у вирощуванні сільськогосподарських культур та особливостей комплексу весняно-польових робіт в умовах 2019 року: «Врожайність чи прибутковість? Як досягнути максимальної ефективності при вирощуванні сільськогосподарських культур».
  • 20.06.19 щорічний обласний День поля – 2019 на базі Носівської селекційно-дослідної станції Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України.

Головною метою заходів було навчання та підвищення кваліфікації керівників та фахівців сільськогосподарських формувань Чернігівщини, а також впровадження і поширення прогресивних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій вирощування сільгоспкультур, ефективного використання земель сільгосппризначення та наявного технічного потенціалу, нарощування виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення її конкурентоспроможності, підвищення родючості ґрунтів,  тощо.

Також Департаментом спільно з вченими та фахівцями Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Секції науково інноваційного розвитку АПВ Чернігівської області, Чернігівського обласного державного центру експертизи сортів рослин Українського інституту експертизи сортів рослин, Чернігівської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», Чернігівського обласного центру з гідрометеорології для аграріїв було розроблено та направлено:

  • Рекомендації з проведення весняно-польових робіт в умовах 2019 року в господарствах Чернігівської області.
  • Рекомендації щодо збирання зернових культур у 2019 році в господарствах Чернігівської області.
  • Рекомендації з проведення сівби озимих культур у господарствах Чернігівської області під урожай 2020 року.

Підсумки посіву під урожай 2019 року:

Завдяки вжитим заходам, загальна посівна площа під урожай 2019 року по всіх категоріях господарств складає майже 1,3 млн га (1297,7), що на понад 31 тис. га більше минулого року або +2,5% (у 2018 році було 1266,7 тис. га).

В тому числі посіяно майже 1 млн 10 тис. га ярих культур, що на 55 тис. га більше заключних даних минулого року або +6%. З них ярих зернових і зернобобових культур 578 тис. га, майже 301 тис. га технічних, понад 87 тис. га картоплі та овочів, і близько 44 тис. га кормових культур.

В загальній структурі посівів зернові культури займають 59,7% (775 тис. га), технічні культури – 25,6% (332 тис. га), картоплеовочева група – 6,7% (87 тис. га), кормові – 8% (104 тис. га).

Особливістю структури посівних площ сільськогосподарських культур під урожай поточного року в порівнянні з попереднім, на фоні загального збільшення обсягу їх вирощування, є розширення посівів під зерновими на 62 тис. га або 9% до минулорічного та зменшення площ зайнятих технічними (олійними) культурами на 29 тис. га або 8%, а також кормовими культурами майже на 4 тис. га або 3%.

Зокрема, суттєво збільшились обсяги вирощування кукурудзи – на 22% або на 91 тис. га – посіяно 499 тис. га – це найбільша площа в історії області (2018 рік був рекордним – 407,9 тис. га).

Також зросли обсяги посіву проса – на 87% або на 1,9 тис. га (посіяно 4,1 тис. га).

В технічній групі зменшено площі під соєю на 19% (-20 тис. га до 2018 року – посіяно 85,5 тис. га) та озимим і ярим ріпаками – на 26% (майже -12 тис. га – посіяно 32,5 тис. га), при цьому дещо збільшено обсяги вирощування соняшнику – на 2,4% (майже +5 тис. га до 2018 року – посіяно майже 207 тис. га).

Підсумки збору урожаю. Отримані результати.

У 2019 році втретє поспіль в історії області була перетнута чотиримільйонна позначка зі збирання зернових та зернобобових культур. По всіх категоріях господарств отримано 4 мільйона 992,3 тисяч тонн зернових та зернобобових культур, що на 83 тис. т або майже на 2% більше попереднього рекорду 2018 рокуРівень урожайності склав 65,2 ц/га (на 3,6 ц/га менше 2018).

Крім того, як і 2018 року в загальнодержавному рейтингу за валовим збором зернових культур область посіла третє місце (2017 року – 4 місце) після Полтави (6,12 млн т) та Вінниці (5,99 млн т), по врожайності – 5 місце після Вінниці, Черкас, Хмельницького та Києва.

Довідково:  В 2018 році було отримано рекордний в історії області вал зернових – 4 млн 909,4 тис. т  за врожайності 68,8 ц/га.

Найбільший вклад у валове виробництво зерна внесли сільськогосподарські агроформування Прилуцького (524 тис. т), Бобровицького (462), Ічнянського (379), Ніжинського (352), Бахмацького (349), Борзнянського та Чернігівського (по 302) районів.

Виробництво  зернових  і  зернобобових  культур  у 2019 році

(у  масі  після  доробки)

  Всі  категорії Сільгосппідприємства
тис. га млн тонн ц/га тис. га млн тонн ц/га
Полтавська 1015,6 6122,4 60,3 797,6 5069,4 63,6
Вінницька 880,3 5994,7 68,1 710,9 5165,4 72,7
Чернігівська 765,2 4992,3 65,2 711,8 4827,1 67,8
Черкаська 682,6 4553,2 66,7 566,7 3985,2 70,3
Сумська 680,5 4439,5 65,2 608,4 4162,8 68,4
Харківська 1045,9 4414,8 42,2 758,7 3267,6 43,1
Кіровоградська 862,5 4344,9 50,4 651,5 3456,1 53,1
Україна 15276,9 750778,2 49,1 11161,1 599179,6 53,7

В  тому  числі   виробництво  кукурудзи  на  зерно

  Всі  категорії Сільгосппідприємства
тис. га млн тонн ц/га тис. га млн тонн ц/га
Полтавська 661,7 4620,1 69,8 562,7 3997,5 71,0
Чернігівська 493,9 3919,6 79,4 478,9 3857,0 80,5
Вінницька 417,5 3622,5 86,8 354,6 3227,8 91,0
Сумська 406,6 3251,7 80,0 389,7 3158,5 81,0
Черкаська 412,3 3185,8 77,3 366,9 2924,1 79,7
Київська 333,6 2757,2 82,6 316,6 2645,3 83,5
Кіровоградська 384,4 2417,0 62,9 290,0 1930,9 66,6
Україна 4984,9 35848,0 71,9 3942,0 30633,1 77,7

Стосовно деяких інших культур:

 

Підсумки  збирання  врожаю  2019  року

(по  всіх  категоріях  господарств)

Культури Валовий збір, тис. т Валовий збір 2019 у % до 2018 Врожайність, ц/га Місце області за рівнем:
область Україна область Україна валового збору врожай-ності
Зернові культури 4992,3 101,7 107,2 65,2 49,1 3 5
в т.ч. пшениця 832,7 105,5 115,0 46,3 41,6 15 10
жито 46,0 72,8 84,9 27,7 28,9 3 14
кукурудза 3919,6 101,9 100,1 79,4 71,9 2 11
овес 43,1 81,4 100,8 17,7 23,2 4 21
гречка 2,6 33,4 62,1 7,5 12,3 11 24
просо 7,5 163,4 210,9 16,4 18,1 11 13
Цукровий буряк 216,6 86,7 72,7 420,3 458,9 13 14
Соняшник 631,6 109,6 107,8 29,9 25,6 14 8
Соя 179,2 67,9 82,9 20,9 22,9 10 16
Картопля 1204,7 85,6 90,1 160,7 154,8 6 13
Овочі 198,6 104,4 102,6 171,0 214,1 22 22
Плоди та ягоди 14,2 64,6 82,6 44,9 109,2 24 24

Підсумки посіву озимих культур урожаю 2020 року

Відповідно заключних даних товаровиробниками області під урожай 2020 року посіяно понад 209 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм включаючи ріпак, що склало 93% або на 15,5 тис. га менше заключних даних попереднього року. В тому числі посіяно понад 179 тис. га озимих колосових культур на зерно.

З них пшениця (включаючи тритикале) посіяна на площі 155,2 тис. га або 89% до попереднього року, жито – 22,6 тис. га або 133% до попереднього року (1 місце по Україні), а також посіяно 1,3 тис. га ячменю або 248% до попереднього року.

Посів озимого ріпаку виконано майже на 27 тис. га або 85% або на 4,9 тис. га менше попереднього року.

Зяблевий обробіток ґрунту

Зяблевий обробіток ґрунту сільськогосподарськими підприємствами області восени 2019 року проведено на 635,3 тис. га або 121% до попереднього року – 4 місце по державі. Крім того площа парів склала 4,8 тис. га або майже 124% до попереднього року.